+36-20-333-6475 info@omniverzum.hu
Oldal kiválasztása

Egzisztenciális pszichológia modul tartalma

Az négy alapkérdéssel foglalkozó Egzisztenciális pszichológia egy kis szelete az Omniverzum Szabadegyetem képzéseinek. Ezek a témák az emberi létezéstől elválaszthatatlan kérdések, és melyeket körbejárunk az egyik tanhétvége során.

A négy alapkérdés, mellyel foglalkoznunk kell életünk során:

  1. Halál
  2. Szabadság
  3. Értelem nélküliség
  4. Egzisztenciális elszigeteltség

A Halál témája ma nem közkedvelt téma. Szeretnénk halhatatlanok lenni. Pedig az, aki születik, annak eljön a halál pillanata is.
Ezzel szembe kell néznünk, el kell fogadnunk és meg kell ezzel békülnünk. 

Azzal, hogy az életünk véges, adhat értelmet az életnek. Azt, hogy napjainkat értelemmel töltsük meg, és törekedjünk sorsunk beteljesítéséhez.

Szabadság és az azon belüli a Saját Felelősség napjainkban egyre égetőbb és sürgetőbb témakör, melyet különböző önismereti gyakorlatokon keresztül is igyekszünk megdolgozni. 

Fontos, hogy vállaljuk felelősségünket önmagunkért, a sorsukért és másokért is. Ez a témakör szembesít minket azzal is, hogy a felelősek vagyunk a saját magunk teremtett világunkért és életünkért, és csakis mi vagyunk képesek ezt felismerni és csak mi magunk vagyunk azok, akik változtatni tudunk.
Ez a nézőpont kimondja, hogy még az érzéseinkért és azért, ahogy érezzük magunkat is mi magunk vagyunk a felelősek, még ha ez számunkra elsőre zordan is hangzik

Ebben a témakörben beszélünk Fritz Perls munkásságáról, a Gestalt terápiáról, ami szintén a felelősség szerepét hangsúlyozta. Perls szerint minden egyes szokásunk: halk beszéd, szemkontaktus kerülése, dadogás, körömrágás, hajcsavargatás … stb., azaz testi üzenetünk egy befejezetlen vagy elnyomott, ki nem fejezett érzés bennünk, ami testi úton ölt alakzatot.

Perls több, a felelősség felvállalását tudatosító technikát is kipróbált és sikeresen alkalmazott páciensein, amiből egyet én is megragadtam, és elhozok majd nektek az órára egy gyakorlatban, hogy ti is meg tudjátok dolgozni majd magatokon ezt a jelentőségteljes fogalmat és tulajdonságot.

“Amíg harcolunk egy tünet ellen, addig csak súlyosbodik. Ha felelősséget vállalunk azért, amit önmagunkkal teszünk, meg azért, ahogy kialakítjuk a tüneteket, magát a betegséget vagy saját létünket – vagyis érintkezésbe lépünk önmagunkkal -, beindul a fejlődés és az integráció”. – Fritz Perls

S amikor másként kezdünk gondolkodni akkor bizony “kilógunk” a környezetünkből. Nem elégszünk meg az addig kapott racionális válaszokkal. Új utakat akarunk bejárni, kérdéseinkre új válaszokat keresünk. Az addigi élet értelmét is megkérdőjelezzük (Értelemnélküliség). Nem elégít ki minket már a munka, a család, a rutin. Érezzük, hogy több van az életben ennél. De vajon ki tud válaszolni?

A környezetünk, barátaink, munkatársaink, családunk nem értik miért változtunk meg. Miért  nem jó nekünk úgy ahogy eddig volt. Mi pedig nem értjük, hogy miért maradunk magunkra (Egzisztenciális elszigeteltség). A többiek miért nem teszik fel ugyan ezeket a kérdéseket?

Az Egzisztencionális pszichológia modulban szembesülünk ezekkel a gondolatokkal és válaszokat is kapunk kérdéseinker.

És megtapasztaljuk azt is, hogy milyen jó olyan csoportba járni, ahol ott vannak a hasonló kérdések, és már nem vagyok egyedül a válaszok kutatásában. 

Oktató:
Sarka Violetta
Útonjáró

Irodalomjegyzék

» Irvin D. Yalom: Egzisztenciális pszichoterápia
» Szögyal Rinpocse: Tibeti könyv életről és halálról

Én mindenképpen javasolnám Jorge Buckay könyveit:
1. Autodependicia útja = Szabadság, Felelősség vállalás
2. Találkozás útja = Magány, Kapcsolatok
3. Könnyek útja = Halál, Gyász
4. Boldogság útja és a Bölcsesség útja = az Élet értelme

További tantárgy modulok a képzésekhez:

Ha szeretnél bővebben megismerkedni a témával, várunk képzéseinken…

Hírlevél igénylés

facebook

KÉPZÉSEK

Szolgáltatásaink

Személyes képzéseink

Ismerd meg az Omniverzum Szabadegyetem képzéseit, válassz klasszikus tanrendű, személyes képzéseink közül.

Távoktatás képzéseink

Otthonodból, saját időbeosztásod szerint is elvégezheted az Omniverzum Szabadegyetem képzéseit.

Online tanfolyamok

Rövidebb, online kurzusainkon egy-egy spirituális részterületet sajátíthatsz el, kényelmesen, otthonodból.

Ingyenes Spirituális Mini Tréning

Ha érdeklődsz a spirituális fejlődés iránt, ismerd meg az Omniverzum Szabadegyetem tanításait.

Le kell lépnünk a több tízezer éve taposott, jól bejáratott utunkról, és egy totálisan Új Úton kell elindulni.

Kérd INGYENES email programunkat és bemutatjuk az ÚT első néhány lépését >>>

MIÉRT

Miért érdemes a spiritualitással foglalkozni?

Ismerni kell Világunkat.

Lélek vagy, s létezésed spirituális.

Lélek vagy Te is,

aki most, emberi testben, lehetőséget kaptál a Fejlődésre, Nemesedésre és a Tudatosságod emelésére. Felelős vagy az Életedért, a Fejlődésedért! 

Lelki fejlődés = Spirituális Út

A Spiritualitás Útja a Lélek fejlődésének az útja!
"A Spirituális Út egyszerűen a Természetes Evolúció felgyorsítása, több százezer évvel történő lerövidítse." * Vallyon Imre

Hiteles Önismeret

Lélekként kell önmagunkra ismernünk. Hol tartunk a Lélek fejlődésben? Mi az ezéleti Program Lelkünk fejlődése szempontjából? Miben kell mélyíteni a tudásunkat? Milyen erényeket kell összegyűjtenünk? Mi tehetek, hogy halhatatlanná váljak? S ezek a kérdések MINDENKINEK kérdések, melyeket az életünkkel válaszolunk meg.

Szellemi Törvények ismerete és megélése

A Kozmikus Törvények ismerete és betartása felgyorsítja Lelkünk fejlődését. A Vízöntő-kori ember 136 Törvényt kapott, melyet itt az idő megismerni. S aki nyitott az Új Tudás felé, annak kitárulnak a Tudás Kapui.

Céltudatos Élet

Mindannyian, születésünkkel Életprogramot is hoztunk magunkkal. Ezen Program beteljesítése Lélekfeladat. Mi az én Programom? Erre a kérdésre választ találhatunk az asztrológiából, a számmisztikából, a nevünkből, a Maja Asztrológiánkból, a Sorsfeladatainkból, a visszatérő élethelyzetekből is. 

Értékes Emberi kapcsolatok

Útonjáró Társak vagyunk, akik járják az egyéni fejlődési Útjukat is, és rendszeresen kapcsolódunk, hogy egyrészt támogassuk egymást az Úton, másrészt türkök legyünk egymás számára. 

Lépj velünk kapcsolatba

Telefon

+36-20/397-3930

Email

info@omniverzum.hu

Cím

Omniverzum Szabadegyetem
Budapest XIII. kerület, Váci út 4.
2 emelet 5.
82-es kapucsengő

mini-spiri-trening

Köszönjük, hogy igényelted Spiri-mini-tréningünket