+36-20-333-6475 info@omniverzum.hu
Oldal kiválasztása

Vipassana beszámoló – az elvonulás élményei Bea

2019 november 18-24. 

Szeretném megköszönni nektek a elmúlt hetet Csilla Magdolna Steinmüller és Szilvi Varga-Morvai.

A kezdetek

Felmerült bennem a hét folyamán (valójában ez így nem igaz, egyszer csak jött egy érzés, hogy le kell írnom, készüljön el a Vipassana beszámoló, aminek ott rögtön neki is álltam. Kaptam érte azonnal rendreutasítást, hogy a héten nincs beszéd, olvasás, sem pedig írás) leírom mi is ez a meditációs-dí azoknak, akiknek fogalmuk sincs (tehát főként magamnak hátha olvasva jobban megértem) az egész érzelmi lelki működését.

Hétfő délután amikor megérkeztünk rövid ismerkedés, beszélgetés, ki miért jött, majd a nemes csend megkezdése, a telefonok leadása. 19:00 órakor indult az igazi csendes elvonulás.

Aztán megkezdődött a nagyon várt csend. Leült a csoport meditálni, szám szerint 16 -an. Nagyon érdekes, hogy jóval több volt a férfi, mint a női résztvevő.

Volt közöttünk olyan, aki már többször gyakorolt, és volt, aki most először próbálta ki a Vipassana meditációt, elvonulást.
Azt mondták helyezzük magunkat kényelembe.
Ki-ki kényelmi szempontok vagy testi adottságainak megfelelő pózt keresett, amiben napi 8 órát fogunk eltölteni. Volt, aki a földet választotta kényelmes párnákon lótusz ülésben, volt, aki ugyanezen párnákon szintén a földön más pózban, s volt, aki a még kényelmesebbnek ígérkező háttámlás, kéz támaszos széket választotta. Nagyon hamar kiderült nincs kényelmes párna vagy szék. ☹

Anicsa = Minden elmúlik

Folytatom a Vipassana beszámoló lerását a tapasztalatokról…

Ezek után szinte semmit nem kell tennünk, csak ülni szép csendben, kényelmesen, ? viszonylag kevés fészkelődéssel bírjuk ki az 1 órás üléseket.

Aztán már alig kell valamit csinálnunk, csak egy pontra fókuszálni a figyelmünket, mondjuk ez legyen az orr hegyedtől elkezdve és az alatta lévő kis terület, olyan kb 5×5 cm. Igazán semmiség, nem probléma 1 órát fél lábon is kibírna az ember, nemhogy csak figyelem összpontosítással.

Összpontosítok nagyon, de nagyon, ne érje szó a ház elejét, én csinálom a feladatot hisz ezért jöttem ide, tartom-tartom, aztán mire felocsúdok már azon jár az eszem 1999-ben valaki mit mondott vagy mért nem azt mondta, amit én hallani szerettem volna, aj-aj kezdhetem elölről (Anicca), fog ez menni összpontosítás nem nagy dolog.

És kezdődik elölről minden jönnek a feltörő emlékek, sérülések, sebek, bántások, rossz emlékek minden, amit eddig elnyomtál nem, vagy nem azzal beszélted meg akire tartozott volna akkor valamikor nagyon régen, vagy akár tegnapelőtt.
Nagyon érdekes mindent semlegesen kell szemlélni és elengedni, nincsenek jó vagy rossz dolgok gondolatok, nem szabad beleragadni és csámcsogni rajta.

A dolgok jönnek, mennek, elmúlnak (Anicca (szeretem ezt a szót).

Szóval közelharcot vívsz magaddal a démonjaiddal próbálod tisztába tenni a lelkedet a benned dúló viharokat lecsendesíteni a habzó partot ostromló hullámokat kisimítani és gyönyörű csillámos átlátszó víztükröt varázsolni a bensődben.

2 nap után kezdtük a vipassana technikát gyakorolni, változik a koncentrálási terület a testeden, nem tudom, hogy nehezebb vagy könnyebb. Minden nap mást hoz ki az emberből azt hiszem lelkiállapot függő nagy részben.

4 napig tartott a tusakodásom volt, hogy nagyon büszke voltam magamra, nagyon jól megy ügyes vagyok egyre kevesebbet kalandozom egyre kevesebb rossz bevillanás, amibe beleragadok. És láss csodát jött az elcsendesedés a fejemben (azért nem írom, hogy kiüresedett, mert sokan azt mondanák, de hisz eddig is üres volt ?). A csend nagyon jó érzés nincs vihar, nincs boldogság, nincs semmi csak csend, mondhatom, hogy nemes csend. Ülök így úgy valamelyik ülő alkalmatosságon – azt hiszem éppen a földön, mert olyan is előfordult a kényelmes széken, hogy ha nem a gondolatok zaklattak akkor a csilingelő csengő hangja ébresztett édesded majdhogynem nyál csorgató álmomból. Megnyugtató számomra, hogy ez mással is előfordult mert mély szólamú férfias horkantásokra is figyelmesek lehettünk, bár mint utóbb megbeszéltük nem volt gazdája a hangoknak.

Semlegesség

Ülök és élvezem az én csendemet és erre jön egy új euforikus boldogságot hozó bevillanás, mai napig nem értem.
OLYAN SZÉP ennyi OLYAN SZÉP, próbálok hozzá testet alakot generálni, de nem sikerül, illetve mégis majdnem, de valahogy érzem ez nem személy „csak minden” kitölti lelkemet felülírja azt a sok rossz és még rosszabb kotyvaszt, ami addig jött és jött. OLYAN SZÉP és ettől óriás boldogság árad szét a bensőmben és várom türelmesen a többi jót, szépet, boldogot, de semmi egyáltalán semmi egészen a záró utolsó meditáció végéig vártam türelmesen, de nem jött semmi több.

Illetve kaptam még valamit, de ezt egyből nem fogtam fel, csak kicsit később kezdtem érezni. Mint kiderült az OLYAN SZÉP-el az érzésen kívül kaptam valami hatalmas energia csomagot, egész este nyilván a szünetekben, csak jöttem mentem, nem aludtam ahogy addig minden 20- 30 szabad percben tettem. Valami tevékenységi rohamot kaptam ?. Olyan mintha hatalmas nagy adrenalin bombát kaptam volna, ami a mai napig kitart.

03:00 kor keltem, nem tudom, hogy ennek örülnöm kellene e, de ha igy folytatom a család hamar kikészül a hajnali kelésektől.

A fennmaradó 2 nap eseménytelenül telt, szorgosan próbáltam meditálni, de olyan volt mintha most ennyit kellett volna megtapasztalnom. Az ennyit nem úgy értem, hogy csak ennyi, hanem hogy ezt a hatalmas ennyit.

Még most sem tudtam rendet rakni a fejemben lelkemben azt hiszem sokáig fog ülepedni a tükör-tiszta csillámos víz alján az üledék.

B. Bea

Remélem érdekesnek találtad a Vipassana beszámoló leírásait. Ha szeretnéd Te is megtapasztalni az élményt, jelentkezhetsz következő Vipassana meditációs elvonulásunkra ITT: Vipassana meditáció

Ha tetszett fenti összefoglalónk, itt kérheted 3 részes ingyenes „Spiri-mini-tréningünket” amiben bemutatjuk az Omniverzum Szabadegyetem módszereit, majd rendszeresen küldünk léleképítő, önismeret fejlesztő tartalmakat.

ITT Kérheted INGYENES mini tréningünket >>>

KÉPZÉSEK

Szolgáltatásaink

Személyes képzéseink

Ismerd meg az Omniverzum Szabadegyetem képzéseit, válassz személyes képzéseink közül.

Távoktatás képzéseink

Otthonodból, saját időbeosztásod szerint is elvégezheted az Omniverzum Szabadegyetem képzéseit.

Online tanfolyamok

Rövidebb, online kurzusainkon egy-egy spirituális részterületet sajátíthatsz el, akár otthonodból.

Köszönjük, hogy igényelted Önismereti program tájékoztatónkat