+36-20-333-6475 info@omniverzum.hu
Oldal kiválasztása

Kavicsok és a vaj

Egy napon egy fiatal férfi sírva érkezett a Buddhához, s vigasztalhatatlanul zokogott. A Buddha megkérdezte:

 • Mi a baj, fiatalember?
 • Uram, tegnap meghalt az apám.
 • Mit tehetnénk? Ha meghalt, akkor a sírással nem tudod őt visszahozni.
 • Igen, uram, értem, hogy sírással nem tudom az apámat visszahozni. Különleges kéréssel jöttem hozzád, uram: kérlek, tegyél valamit az apámért!
 • De hát mit tehetnék én a halott apádért?
 • Uram, kérlek, tégy valamit. Te olya hatalmas vagy, biztos, hogy tudsz tenni valamit. Nézd a papokat, a megbocsátást kérőket, az alamizsnagyűjtőket – mind végeznek valamilyen szertartást, hogy segítség a halottakat. Amint elvégzik a rituálét, kitárul a mennyország kapuja, és a halott bebocsátást nyer oda, megkapja a belépéshez szükséges engedélyt. Te, uram, aki oly hatalmas vagy, ha te végeznél szertartást a halott apámért, akkor ő nem pusztán bebocsátást nyerne a mennybe, hanem állandó tartózkodási engedélyt is kapna! Kérlek, uram, tegyél valamit érte!

Szegény fiút úgy lesújtotta a bánat, hogy semmilyen észérvet nem volt képes megérteni. Más módot választott hát a Buddha, hogy meggyőzze.

 • Rendben van – mondta a Buddha –, menj el a piacra, és vegyél két cserépedényt.

A fiatalember nagyon megörült, s azt gondolta, hogy a Buddha beleegyezett a szertartás elvégzésébe. Szaladt is a piacra, és két edénnyel tért vissza.

 • Jól van – mondta a Buddha –, most töltsd meg az egyiket vajjal.

A fiú így is tett.

 • A másikat pedig kavicsokkal.

A másikat megtöltötte hát kavicsokkal.

 • Most alaposan zárd le a tetejüket!

Ezt is elvégezte.

 • Most pedig engedd le őket abba a tóba.

A fiú így is tett, s mindkét edény lesüllyedt a tó fenekére.

 • Most – mondta a Buddha – hozz egy nagy botot, és törd fel vele az edények tetejét.

A fiú nagyon boldog volt, mert azt gondolta, hogy a Buddha egy csodálatos szertartást végez az apjáért.

Ősi indiai szokás szerint amikor valaki meghal, a fia elviszi a holttestet a halotti máglyára és elégeti. Amikor a test már félig elégett, a fiú egy vastag bottal széttöri a halott koponyáját. A régi hit szerint, amikor ezen a világon szétnyílik a koponya, fönn kitárul a menny kapuja. A fiatalember azt gondolta hát: „Apám testét tegnap elhamvasztottuk. A Buddha most azt akarja, hogy jelképesen az edényeket törjem fel.” Nagyon örült a szertartásnak.

Fogott egy botot, ahogy a Buddha mondta, és nagyokat ütve az edényekre feltörte mindkettőt. Az egyik edényből a vaj azon nyomban feljött a felszínre, és a víz színén kezdett lebegni. A másikból kiömlő kavicsok viszont a tó alján maradtak. A Buddha ekkor így szólt:

 • Nos, fiatalember, ennyit tehettem. Most hívd a papokat és a csodatévőket, és mondd nekik, hogy mantrázzanak és imádkozzanak: „Ó, kavicsok, gyertek a víz felszínére, gyertek föl! Ó, vaj, süllyedj a víz alá, süllyedj le!” Lássuk mi történik!
 • Jaj, uram, te tréfálsz velem! Hogyan is lenne ez lehetséges? A kavicsok nehezebbek a víznél, nem jöhetnek fel a felszínére, lent kell maradniuk. A vaj pedig könnyebb a víznél, a felszínen kell lebegnie, nem süllyedhet le. Ez a természet törvénye!
 • Úgy látom, fiatal barátom, sokat tudsz a természet törvényéről, mégsem értetted meg ezt a természeti törvényt: ha az apád egész életében olyan dolgokat tett, amik nehezek, mint a kavicsok, akkor elkerülhetetlenül lefelé vezet az útja; ki hozhatná föl? Ha viszont a cselekedetei könnyűek voltak, mint a vaj, akkor fölfelé emelkedik majd; ki is húzhatná vissza?

Minél hamarabb értjük meg a természet törvényét, minél előbb kezdünk el azzal összhangban élni, annál hamarabb szabadulunk meg a boldogtalanságtól.

(lelőhely: William Hart: Az élet művészete, 73. old.)

Ha megérintett ez a kis történet olvass tovább. Itt kérheted 3 részes ingyenes “Spiri-mini-tréningünket” amiben bemutatjuk az Omniverzum Szabadegyetem módszereit, majd rendszeresen küldünk léleképítő, önismeret fejlesztő tartalmakat.

ITT Kérheted INGYENES mini tréningünket >>>

KÉPZÉSEK

Szolgáltatásaink

Személyes képzéseink

Ismerd meg az Omniverzum Szabadegyetem képzéseit, válassz személyes képzéseink közül.

Távoktatás képzéseink

Otthonodból, saját időbeosztásod szerint is elvégezheted az Omniverzum Szabadegyetem képzéseit.

Online tanfolyamok

Rövidebb, online kurzusainkon egy-egy spirituális részterületet sajátíthatsz el, akár otthonodból.

mini-spiri-trening

Köszönjük, hogy igényelted Spiri-mini-tréningünket