+36-20-333-6475 info@omniverzum.hu
Oldal kiválasztása

A Vipassana és Én 1. rész

írta: Steinmüller Csilla Magdolna (tanítvány és omnipszichológus)

Kb. 10 évvel ezelőtt találkoztam a Vipassana meditációs technikával.

Olvastam róla, majd megnéztem a „Doing Time Doing Vipassana” (Csak ülök és meditálok) 1997-es dokumentumfilmet. Pszichológusként és spirituális utat járó emberként megérintett az, amit a filmben láttam. És egy belső hajtóerő jelent meg bennem, hogy tapasztaljam meg a Vipassana technikát.

Jelentkeztem egy tizenegynapos Goenka féle Vipassana elvonulásra, mely helyszíne Salgótarján volt. Izgatottan készültem, hiszen pontosan nem tudtam mire is számíthatok. Nem voltam nagy meditáló. Sokszor próbáltam, de hosszabb időt nem sikerült egyhelyben ülnöm és befelé figyelnem. S tudtam, hogy az elvonuláson napi 8 órát fogunk meditálni. Vajon hogy fogom kibírni? És tizenegy napig elzárva lenni a világtól, ez hogy fog menni?

Vipassana elvonulás

Elérkezett az elvonulás kezdete és én a bőröndömmel bevonultam a táborba. Meglepett, hogy milyen sokan vagyunk, férfiak és nők vegyesen. Becsekkolás után kérték, hogy adjuk le a telefonunkat, és tájékoztattak a szabályokról. (Többek között, hogy azt esszük, amit a táborban kapunk, nincs írás és olvasás, továbbá a napirend pontos betartásának fontosságáról.) Én egy nyolcágyas szobába kerültem. Mint később kiderült, a nők is és a férfiak is 50-50 fővel voltak jelen.Majd elérkezett a vacsora ideje, ahol mondták, hogy „ma egyszerű vacsora lesz”. Ezt én úgy értettem, hogy ma egyszerű (hiszen most érkeztünk, és otthon még biztosan bőségesen ebédeltünk), de holnaptól komolyabb vacsora lesz. Ez volt az én értelmezésem. Azonban másnap igen meglepett amikor a vacsorára hívó gong után odamentem az étkezdéhez és fejenként csak egy darab barackot találtam kitálalva. S innentől kezdve ez minden nap így volt. Ez azért mélyen érintett.

Áramló tudatosság élmény

Elkezdődtek az ülések, a technika gyakorlása. Bizony sokszor nagyon nehéz volt. Mindamellett egyre jobban hiányzott az otthon, a család. Aztán a hatodik napon valami csoda történt bennem, velem. Olyan szinten hatott át a természet áramlása, a dharma, a szeretet és emelkedettség érzése, hogy az mámorító volt. Végtelen hála volt bennem a technikáért, a lehetőségért, az útért, az életemért. S ez az érzés hetekig meg volt bennem.

Az elvonulás utolsó napjaiban a meditáció szünetében ültem a kertben és csendesen befelé figyeltem, és az a gondolat született meg benne, hogy a Vipassana technika olyan mint az i-betűn a pont. Egy olyan módszer, út, lehetőség, mely által az ember konkrét gyakorlati lépéseken keresztül dolgozik önmagén, megszabadítva magát elakadásoktól, érzelmi mintáktól és gondolati körforgásoktól.

Akkor ott úgy éreztem, hogy ezt a meditációs technikát minél több embernek meg kell ismernie és gyakorolnia.

folytatom hamarosan …

A következő Vipassana elvonulás: 2022. június 20-26. között.

Bővebben itt >>

Üdv:
Steinmüller Csilla Magdolna
spirituális tanító
2020. 09. 16.

Ha tetszett fenti összefoglalónk, itt kérheted 3 részes ingyenes „Spiri-mini-tréningünket” amiben bemutatjuk az Omniverzum Szabadegyetem módszereit, majd rendszeresen küldünk léleképítő, önismeret fejlesztő tartalmakat.

ITT Kérheted INGYENES mini tréningünket >>>

KÉPZÉSEK

Szolgáltatásaink

Személyes képzéseink

Ismerd meg az Omniverzum Szabadegyetem képzéseit, válassz személyes képzéseink közül.

Távoktatás képzéseink

Otthonodból, saját időbeosztásod szerint is elvégezheted az Omniverzum Szabadegyetem képzéseit.

Online tanfolyamok

Rövidebb, online kurzusainkon egy-egy spirituális részterületet sajátíthatsz el, akár otthonodból.

Köszönjük, hogy igényelted Önismereti program tájékoztatónkat