+36-20-333-6475 info@omniverzum.hu

Filmajánló

Filmek, melyek elgondolkodtatnak, továbblendítenek, megerősítenek,  …

Steinmüller Csilla Magdolna válogatása.

Filmek, melyek megnézésre érdemesek

Kozák életiskola * Anasztázia

Kozák életiskola * Anasztázia

Az Igazi Életiskola működéséről szól ez a dokumentumfilm. Talán a jövő iskoláinak mintája lehetne, de ahhoz mernünk kéne az Új felé lépni.

Az írást a facebookról vettem:

“Egy iskola emlékére…”
Egyrészt a példa, másrészt a tanulság miatt osztom meg ezt az írást és a filmet, amit Kátai Piroska Sella tett közzé Anasztázia magyar olvasótábora c. csoportban. Az iskolát “több, mint harminc év működés után 2019 szeptemberében bezárták /…/, majd két hónapra rá az igazgató eltávozott az élők sorából.”
“Évek óta nyomon követtem egy iskolát a Fekete-tenger közelében, Tyekoszban, amelyet Mihail Petrovics Scsetyinyin vezetett és az Anasztázia sorozat harmadik könyvében, a Szeretet Terében Megre meg is említ /…/. Azzal, hogy ott a jövőt építik… 2008-ban nagyon rákattantam a témára. /…/
Még abban az évben konzultáltam Szőke Lajossal, /…/ akitől kézzel írt levélben kaptam “barackot” a fejemre, ami engem nagyjából helyrerakott. Lajos azt írta, hogy Megre nem tette jól, hogy írt az iskoláról, mert ezzel kiszolgáltatta a szép jövőt /…/ annak a “maszatos” energiájú kíváncsi tudatlan embertömegnek, akik odamennek látogatóba, bámulják őket, utánozni, simogatni akarják azokat a gyerekeket, akiknek nem az lenne a dolguk, hogy illendően válaszolgassanak a bámészkodók kérdéseire, hanem az, hogy önmagukat minél magasabb szellemi fejlettségi szintre vigyék.
Az Anasztázia könyvek említenek különleges képességű gyermekeket, /…/. Azonban az oktatásnak, a szervezett, iskolai keretek közt folyó oktatásnak, nem célja az Emberré nevelés, csak papíron… /…/
Akkoriban elkezdtem szervezni mindenféle alternatív lehetőségeket, vannak példák, amelyek még most is működnek, de a tendencia az, hogy ha ez nyilvános szervezésű, hivatalos formába öntésre kerül, azonnal beállítják őket a sorba, ellehetetlenítik, megfojtják. /…/ Aki járt iskolába, az mind megtapasztalhatta a társai vagy tanárai kegyetlenkedéseit. /…/ Az alternatív iskolák sem jobbak semmivel ebben a tekintetben. /…/
Sajnos a rendszer még mindig nem alkalmas az új típusú “iskolák” működésének támogatására… arra a fajta tanulásra, amely már tényleg a gyermek érdekét nézi /…/. Ugyanis az intézményes, ma iskolának hívott valami nem a megfelelő forma. A mester-tanítvány már inkább. /…/ Ebben a kapcsolatban viszont nagyon fontos, hogy a tudó is tanul, nem csak a tanuló. Mert a tudó a tanulótól tanul, azért is kapcsolódnak össze. /…/ A folyamat sosem egyirányú. Az a tudó, tanár, mester, aki azt hiszi, hogy csak ő ad, csak ő tanít, az még nem tud semmit. Csak nagyra fújta az egóját és azzal ékeskedik… Sok ilyen van, ez is egy jelenség. /…/ A jó tanárok magukhoz is jók. Tudják, hogy hol a határ, tudják, hogy mikor kell saját maguknak is töltekezni ahhoz, hogy továbbra is adhassanak. Hogy legyen miből adniuk. S akkor tud adni valaki, ha ugyanakkor kap is, így van egyensúly… Ez mindenkire egyformán érvényes, nem csak a tanárokra… Időnként vissza kell töltekeznünk nekünk magunknak is, mert ha nem, akkor jön a kimerülés, a mentális kiborulás, a gyenge és labilis idegrendszer, a pajzsmirigy problémák, az emésztési problémák, a szívritmuszavar, szív- és érrendszeri panaszok, stb.
Visszatérve Mihail Petrovics Scsetyinyin iskolájára… Szomorú véget ért, de talán nem is szomorú, inkább csak törvényszerű a jelenlegi berendezkedés szerint. Több, mint harminc év működés után 2019 szeptemberében bezárták, valamilyen mondvacsinált indokkal, majd két hónapra rá az igazgató eltávozott az élők sorából.
Csatolok ide egy kisfilmet, amit még 2008-ban feliratoztunk magyarra.”
Részletek Kátai Piroska Sella írásából.
És a fél órás film (érdemes megnézni!):
És amit én írtam hozzá:
Sziasztok!
Van akikkel már megnéztük ezt a filmet. Emlegetem és többször hivatkozom is a témára. Most ti is meg tudjátok nézni. Elgondolkodtató, hogy milyen nehezen változtatunk és fordulunk az új gondolkodás és tudás felé. Ragaszkodunk a régihez, az elavulthoz és abból szeretnénk egy új világot építeni.
Bizony nem lehet!
Üdv
Csilla
Mars küldetés

Mars küldetés

Találékonyság, kitartás, akaraterő, és India. Imádtam minden percét.

Igaz történet arról, hogyan indította el az Indiai Űrkutatási Központ Mars-expedícióját, ami azóta is a legköltséghatékonyabb utazás a vörös bolygó felé.

“Ha ma nem ragadjuk meg az álmainkat … holnap egyetlen gyerek sem fog arról álmodni, hogy tudós lesz.”

itt tudod megnézni: http://hundia.hu/2019/11/06/mission-mangal-2019/

A számolás joga

A számolás joga

Nagy élmény volt számomra ez a film. Az akkori időkról szól, amikor születtem. Nézd meg és nem fogsz csaldóni.

Az ötvenes évek vége: az Egyesült Államok elképesztő hajszával igyekszik legyőzni az űrversenyben Oroszországot. De már úgy tűnik, pénz, ész és elszántság mind kevés lehet… amikor találnak néhány kiaknázatlan, kihasználatlan lángeszet, akiket addig senkinek nem jutott eszébe használni. Hiszen többszörösen gyanúsak: nők és feketék.A három nő igazi emberi kompjúter: senki nem érti, hogyan képesek megcsinálni azokat a számításokat, amiket végeznek, de rakétasebességgel emelkednek a NASA ranglétráján, ott, ahol a kor legnagyobb tudósai dolgoznak. A cél: John Glennt feljuttatni az űrbe… és azután haza is hozni. * port.hu

A vörös sátor

A vörös sátor

A női lét gyönyörűsége, fájdalma és kiteljesedése. Erő, hit, kitartás és ha kell lázadás. Minden nőnek látni kell.

Szerelem, árulás, szégyen. A legősibb szerelmi történet a Bibliából. A vörös sátor bibliai asszonyokról szól: Jákób feleségeinek és egyetlen életben maradt lányának, Dínának a történetét ismerhetjük meg. A vörös sátorban mesélték el egymásnak titkaikat a régi idők asszonyai. A holdtöltekor, a szülés és a gyermekágy idején együtt töltött napok során tárgyalták meg az élet nagy kérdéseit, osztották meg egymással az asszonyi tudást születés és halál, szerelem és szex, öröm és fájdalom dolgairól. * port.hu

lelőhely:
első rész: https://videa.hu/videok/film-animacio/a-voros-sator-i-1.-romantikus-3VryJFYXhfFKIdsQ

második rész: https://videa.hu/videok/film-animacio/a-voros-sator-2-zRasM9mXci7kGyV9

Milarepa

Milarepa

Számomra az okozott döbbenetet, hogy mi mindent megtett Milarepa a Tudás megszerzéséért. Mi képesek lennénk erre?

Különleges kínai/tibeti filmalkotást láthatunk a Milarépa, a nagy tibeti jógi élete című műben.

Nem csak a játékfilm hossza meglepő, – több mint hét órás -, hanem a rendezés és a színészi játék is különleges, különösen a nyugati ember számára. A film hosszúsága ellenére egyáltalán nem unalmas, egyrészt azért, mert Milarépa izgalmas életének apróbb részleteibe is belepillathatunk, másrészt azért sem, mert az ősi Tibet vallásgyakorlását és az ország népének szokásait is megismerhetjük a jelenetekből. A rendezés a hagyományos kínai  elbeszélés, történetírás és manapság filmgyártás módszerét követi, vagyis egy-egy fontos jelenetnél visszatér a korábbi eseményekhez, megismételve a párbeszédeket és képsorokat, mintegy emlékeztetve és kiemelve azok fontosságát. A  karakterek nagy többsége nem színész, hanem valódi láma és falusi ember.

A film szinte folymatosan a kínai színház és a tibeti opera stílusára emlékezteti a nézőt, amelyeknek fő erénye a különböző archetipusok bemutatása, és a néző tudtában való rögzítése. Külön kiemelendő a magyar fordítás illetve képaláírás, amely teljesen hitelesen és kiválóan követi Milarépa életrajzának fontos epizódjait, akár még azon az áron is, hogy nem mindig felel meg pontosan a filmben elhangzottaknak. Annál több. Így nemcsak izgalmas párbeszédeket láthatunk és hallhatunk, hanem  gyakran a történet elbeszélésének mesemondó stílusát is élvezhetjük, alaposan megismerve a nagy tibeti jógi csodálatos életét, cselkedeit és halálát, valamint paranirvánába való távozását is.

Nem csak buddhista szemléletű embereknek ajánlott a film, hanem minden útját kereső, a mai korban szenvedő érzőlénynek is. * Sambhala 

Nostradamus

Nostradamus

"Még maradt idő megérteni a szavait." Michael de Nostredáme (1503-1566)

magyarul beszélő, angol-francia-német filmdráma, 115 perc, 1994

16. században élt az a látnoki szellemű titokzatos személy, Nostradamus, akit egyaránt ért áldásként és átokként a jövendölés képessége. A rendkívüli férfi igyekezett hétköznapi ember maradni, ám a jóslás pillanatai, a jövő képei hihetetlen mértékű szenvedést okoztak neki, melyeket az elképesztő történelmi távolságok miatt gyakran képtelen volt felfogni: “Minden éjjel a legszörnyűbb dolgokat látom. Gyilkosságot, erőszakot, népirtást, ..

lelőhely: videa.hu/videok/film-animacio/nostradamus-1994

Ádám almái

Ádám almái

Bizony az első tíz perc után azt gondoltam nem názem tovább. Megrémített a kegyetlenség. Aztán erőt vettem magamon és nem bántam meg.

Az újnáci Ádámot 12 hét közmunkára ítélik. A büntetést a jólelkű pap, Iván közösségében kell letöltenie.

A csupa furcsa alakból álló társaság (a papot is beleértve) kíváncsian tekint a jövevényre. A pap kérésére Ádám felvállalt célja az, hogy almás lepényt fog készíteni. Látszólag könnyű dolga van, mert a paplak kertjében egy jól termő almafa található.
Ám hiába Ádám eltökéltsége, az almafa termése ki van téve a varjak és a kukacok támadásainak, majd villám is sújtja. Időközben a sütő is tönkremegy.

Az almafa maradék termését (egy híján) véletlenül elfogyasztják. Iván úgy véli, minden baj az ördög műve, Ádám szerint viszont Istené, hiszen a gonosz talán nem is létezik.

Ádámot felkeresik a társai, egy hasonlóan tar fejű társaság, akik nem értik mi a helyzet, mivel Ádám mellett egy „színes bőrű” alakot látnak, akit el akarnak intézni. A „színes bőrű” azonban egyiküket lábon lövi, a másikat a mellkasán és a hátán találja el.
Ádám emberei nem sokkal később visszatérnek, ezúttal többen jönnek. Iván – akiről időközben kiderül, hogy gyógyíthatatlan agydaganata van, és emiatt nemsokára meghal -, megpróbálja összeszedni a botokat, de az alvezér fegyvere véletlenül elsül, és Iván elterül a földön.
Azonban a lövés éppen az agydaganatot roncsolta szét, és Iván már másnap a kórház kertjében üldögél, és teljesen felépül.

Mindenki változáson megy át. Ádám ott marad Ivánnal, és együtt fogadják az újonnan érkezett két elítéltet. Időközben Ádám haja is kin.

Kicsit brutális, de igazán elgondolkodtató és megindító film.

A békés harcos útja

A békés harcos útja

Önmagunk legyőzése, átalakulás, új szemléletmód, az élet új minőségű célja.
Dan Millman önéletrajzi könyve alapján!
A történet egy fiatalemberről, Dan Millman tornászról szól, aki végre el akarja érni, hogy értelme legyen a sikeres, ámde még mindig betöltetlen életének.
Véletlenül találkozik a benzinkutas Socrates-szel, aki segít neki abban, hogy megtalálja önmagát. Ám sokszor nem lehet eldönteni, hogy mi játszódik a fiatal fiú fejében, és mi a valóságban. Dan rövidesen súlyos motorbalesetet szenved, ami miatt az orvosok szerint már soha nem versenyezhet.
Felkeresi hát Socrates-t és segítséget kér tőle, hogy készítse fel őt, mert Dan még legbelül érzi, hogy nem szabad feladnia. Szellemi és fizikai korlátait legyőzve Dan-nek sikerül újra formába lendülnie, és még az eddig elhanyagolt barátaival is jobb lesz a viszonya.
Azonban arra nem gondol, hogy az edzője már lemondott róla és nem engedi, hogy részt vegyen a következő versenyen…
(a leírás a port.hu oldalról)

 

Stáblista:

Szereplők

Dan Millman
Szokratész
Joy
Coach Garrick

Alkotók

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?

Meril 2016 szept. 19. – 15:52:12 Előzmény benvenuto1
“mesterkélten színezett”. Vagyis a látvány miatt olyan cukorszirupos, tündérmese szerû inkább mint életszerû. Ezt én sem szeretem. Ne legyen teljesen amatõr a látvány, legyen szépen megcsinálva egy film de itt túlzás “egy kicsit”. Szerettem azt a jelenetet mikor a pasi belöki a vízbe a srácot és megmondja a “frankót”. De idõnként már túl sokatmondó, jelentõségteljes és megható, nem engedi hogy a nézõ a saját érzései által jöjjön rá a jelenet fontosságára mert a gesztusok, a látvány rögtön kiváltja a “kívánt érzést.” Vagyis készen kapunk mindent. Azt is mondhatnám szájbarágós de vannak ennél sokkal rosszabb filmek, nem akarom lehúzni.

benvenuto1 2016 máj. 07. – 14:15:10 
Szerethetõ film. Az sem baj, hogy ezek a bölcsességek ismerõsek. A jó mûveket sem egyszer olvassuk el. Nem árt emlékeztetni ezekre a dolgokra. Néhány filmes megoldás viszont kizökkenti a nézõt. Minden és mindenki túl szép ebben a filmben. Mintha a férfiak száját is pipacsszínû rúzzsal kenték volna be. Ez a film mesterkélten színezett. A színészi játék kiegyenlítetlen. Nick Nolte sosem volt a kedvencem, mégis el kell ismernem, hogy a fõszereplõ meg sem közelíti, nem viszi el ezt a filmet. Gyengíti az is, hogy a tornajelenetekben dublõr helyettesíti. Nem baj, csak legalább ne mutatnák meg a különbséget, nagyon feltûnõ, hogy amikor megfordul, valaki mást látunk, egészen másmilyen izomzattal. Egy közepes atléta is eljátszhatta volna ezt, még ha nem is lettek volna ilyen “szép kék” szemei.

torta24@gmail.com 2016 ápr. 04. – 03:20:37 
Kettõvel elõttem kollega +1.
Ami 1.20 körül van a kocsma után az tényleg nettó fasság, értelmetlenül irritáló!

torta24@gmail.com 2016 ápr. 04. – 03:16:52 
Valóban közhelyes. Sõt amerikai szirupos, mint a Titok címû könyv is.
Filmként kissé unalmas.
Legjobb részei Amy Smart néhány perce, csodás kisugárzása van!
Filmélményt remélõk kihagyhatják; de pozitív üzenetnek azért ajánlható.
Szerintem olyasmi, mint az Indigó (gyerekekrõl szóló) Walsch Neale Donalddal.

12 laci 2015 júl. 28. – 14:32:32 
Egész jó film volt. Meg kel érteni a lényegét
SPOILER
Sokan írták, hogy várták a happy end-et. Volt is happy end.. 10 hónappal a verseny elõtt mondták neki az orvosok, hogy tolószékben köthet ki, nem edzhet. Kemény munkával, akarattal megcsinálta ami a célja volt. Kell ennél jobb? Neki ez volt a fontos, nem az, hogy tapsoljanak neki.
SPOILER VÉGE

bogotizsolt 2015 máj. 23. – 07:52:42 4/10 Előzmény kritiza
Egyetértek veled ! Gondolkodtam már a film nézése közben is ( megjegyzem , ez nagyon nem jó, hiszen nem kötött le , vagy ragadott magával ezek szerint ) ugyan miért nem tetszik? Mi bajom vele ? A legnagyobb gond : frázisok pufogtatása , valóban. Aztán dramaturgiai alaphibák . És ha már filmes mûfaj, akkor többek várok a képi világától is . Nekem csak egy gyenge fõiskolás vizsgafilm szintjének felelt meg . Még a 12 éves fiam is megkérdezte : ” zuhogó esõ után miért száraz , poros a roncs autó teteje ?” Másik : ” apa , az olimpikonok mindig ilyen sok sört isznak ? És ilyen gyakran ? ” … Sorolhatnám, de nem teszem. Szégyenlem, de nem tetszett . A két órás filmet az elsõ próbálkozás során 1 óra 20-nál ott hagytam.

baviki 2015 jan. 04. – 02:46:27 9/10 Előzmény wfang
A Te negatív véleményedet a filmrõl el tudom fogadni, mert a legtöbb film a regényhez képest 40-50 százalékot nyújt! A mondanivalója viszont egyértelmûen pozitív, szerintem…

OFFTOPIC

LaciSupreme 2014 jún. 23. – 18:48:40 Előzmény Bellavita
Ez az, mondd el a film végét, gratulálok! Értem én, hogy nem az a lényeg, de azért ne légy Rom..

fc.kenyér 2014 jún. 09. – 16:47:47 

Az út a fontos, a megtett út, úton útfélen az út, utca, sztráda, ösvény, csapás, utacska, szekérút, dûlõút. Érted, az út!!! Meg a kõ! És a humor is! Aki tud az nem tud…, tudni.

Összefoglalva: ez a film inkább science-fiction, jedi-k és lézerkardok nélkül, helyettük csavarozott láb.

Damill 2014 ápr. 09. – 03:17:09 
A filmet még nem láttam sajnos, de a könyvbõl megmaradt bennem egy mondat, pedig már 10 éve is van, hogy olvastam: nincsenek közömbös pillanatok.

Bellavita 2014 márc. 01. – 01:50:49 Előzmény wrossi
Igen, egyetértek, kellenek a tanítók. Talán magától is rájön az ember az összefüggésekre, de ahhoz nagyon sok idõ kellene.
Nekem a kedvenc jelenetem, amikor felviszi a hegyre, ahol majd mutat neki valamit…:-) Szerintem ez olyan jól érzékeltette az élet lényegét, hogy mindenki meg fogja jegyezni….

csáknoriszakemény 2014 febr. 10. – 22:50:17 7/10 
Nem volt rossz, okos gondolatokkal megspékelve de valahogy túl erõltetett volt a rendezés. Olyan igazi amcsis. Vége egyértelmû happy end, az öreg feltûnését viszont vártam volna a végén ahogyan Dan a gyakorlat végén “véletlenül” kiszúrja a lelátón a leghátsó sorok egyikén amint fa arccal biccent egyet a fejével majd köddé válik és eltûnik.. Talán ez illett volna a filmhez ahogyan felépítették.
Mindenesetre többször nézõs kategória ahhoz hogy igazán átjöjjenek a gondolatok.

stenmore- 2014 febr. 05. – 23:48:19 2/10 
Még csak az elsõ reklámig ment le ,de elég nagy marhaságnak tûnik.

wrossi 2014 febr. 05. – 03:32:44 Előzmény Bellavita
Abban tévedsz,hogy az öreg és Joy nélkül is ment volna a srácnak.A film sem ezt sugallta,sõt pont ennek az ellenkezõjét.Kell valaki vagy valami ami utat mutat,talán egyeseknek pont ez a film,de Dan-nek az öreg volt az és Joy segített az utat végigjárni.Egyedül nem megy senkinek és aki ennek az ellenkezõjét állítja az hazudik vagy még sohasem próbálta.

ötödik elem 2013 szept. 10. – 17:12:18 Előzmény Rahar
Akkor olvasd el a Tao Te King-et Lao-Ce-tõl.

Bellavita 2013 máj. 15. – 00:17:03 
hmmm.
Most néztem meg a filmet. Sokszor várok egy-két napot mielõtt egy megnézett filmrõl bármit is, mert le kell ülepednie az élménynek. Most viszont azt éreztem, hogy írnom kell…
Hollywoodi, hatásvadász kétségtelenül. S frázisoknak tûnõ mondatokkal teletömve arról, hogy jelen kell lenni és hogy a boldogság a lényeg. És ne a célra figyelj, hanem az útra magára. Bla bla bla. Ezerszer hallott sorok ezek, de valahogy a film egészen más síkon tudta mindezt átadni. Hiteles volt. Hiteles, mert igazi élményekbõl, igazi tapasztalatból származik.
Azt gondolom, hogyha öt évvel ezelõtt látom a filmet, a fent leírtakat gondolom: üres puffogtatás, hatásvadász frázisok. De most valahogy egészen másként hatott, máshogy estek le a mondatok, mert magam is ezen út közepén tartok. Talán meg kellett érni arra, hogy megértsem és valóban elfogadjam, hogy a boldogságot nem lehet kergetni, nem lehet megvásárolni, nem lehet aranyérmekkel kiváltani. Az élet néha megállít, ágyhoz láncol egy betegséggel, kiragad az életbõl és parkolópályára tesz az állásod elvesztésével, hogy gondolkodj. S akkor, talán, egyeseknek összeáll a kép. Úgy, ahogy Dan-nek is összeállt.
Mindegy, hogy volt-e benzinkutas vagy létezett-e Joy. EZek mind nem számítanak. Ahogy az sem, hogy a végén aranyat nyer- e vagy sem- olyannyira nem fontos, hogy a gyakorlat végeztével véget ér a film is. Mert eddig volt fontos. Egy volt fontos csupán: a flow élmény, amit a gyûrûn átél.
Még lehetne sorolni órákig a mondatokat, az okosságokat. De nem teszem.Nézd meg magad és dönts.
A regény, a téma, a történet 10-es, a rendezés a túl hollywoodisága miatt kicsit lehúzza ezt. A színészek teljesen rendben voltak, a srácnak eszméletlen szép szeme van. Nem tetszett ez a bölcs tanítósdi szerep, nem tudom, hogy ez a könyvben is benne lévõ motívum -e. Bár enélkül nehéz lett volna megjeleníteni a belsõ párbeszédeket, s ábrázolni a jellemfejlõdést, ez tény. Összesen 9/10.

kritiza 2012 szept. 23. – 23:19:43 5/10 
Elhiszem, hogy ez a film jónak tûnik annak, akinek még új a most hatalma. Aki viszont már benne van a témában, annak gyermeteg. Legalábbis én így éreztem. Bölcsességek szájba rágva, túlérzelegve. 10/5

Rahar 2012 júl. 20. – 11:28:30 6/10 
A film megtekintése közben és közvetlenül utána azt gondoltam, hogy ez egy kiváló film, majd vártam egy napot és elgondolkodtam az egészen. Így már csak erõs közepes filmnek tartom. A film mondandója kiváló. A színészek hitelesek. Kellett várjak egy kicsit, hogy beinduljon a történet, a cselekményvezetés papíros megírt (tudom, regénybõl készült a film), csak a végén volt számomra meglepetés.
***SPOILER***
Nekem nem tetszik, hogy az oktató, vezetõ, bölcs tanító szerintem nem jól magyaráz, ha van egy alacsonyabb tudatszinten lévõ személy, akkor az õ szintjén kell elmondani és magyarázni kell és nem tõmondatokban beszélni. Általános iskolában sem a deriválást és az integrálást tanítják tõmondatokban, valamint a gyerekek értelmi, szellemi képességeinek megfelelõ szintû dolgokat oktatnak, illetve sajnos nem, mivel ez a mai oktatással az egyik fõ probléma 🙂
Ez mellett én vártam volna, hogy a film végén kapok magyarázatot a bölcs tanító és a lány személyére. A film elején arra gondoltam, hogy egy idõhúrokról van szó és az idõs kori énjével találkozott, eme elgondolásomat arra alapoztam, hogy a fickónak az egyik lába rövidebb, mint a baleset után a fõszereplõnek. A film végi nagy meglepetés, hogy a tanító eltûnt, illetve a fizikai síkon talán nem is létezett, ez számomra igencsak furcsa. Mintha a fõszereplõ elmebeteg lenne, víziónál egy bölcs mestert magának. Viszont a filmben szerepel egy lány, aki még viszonylag film elején csinál neki és az öreg tanítónak vacsorát, tehát õ tud róla vagy a lány is csak egy vízió, angyal, spirituális lény, belsõ kivetülés vagy mit tudom én hogy mi vagy ki volt?
Természetesen elfogadom hogy mást nem zavarnak ezek a dolgok és nekik úgy jó ahogy van, de nekem nem.
***SPOILER VÉGE***

od.gszal 2012 máj. 07. – 23:00:06 8/10 
Elég rég olvastam a könyvet ahhoz, hogy tudjam élvezni a filmet is, és újra el fogom olvasni az író mindkét könyvét, ami legalábbis nálunk megjelent. Azért kis hiányérzetem volt, és kicsit sportfilm hangulatot is sugárzott, de azért jó volt.

szivacs85 2011 nov. 13. – 00:25:10 
Aki nem olvasta a könyvet az nézze meg, majd olvassa el a könyvet. Én olvastam a könyvet, majd azután néztem meg a filmet. Nagyon nagy csalódás volt. Szabályosan felidegesítettem magam.

Összes hozzászólás

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

A kismadár

A kismadár

Elhatározás, kitartás, szigor, következetesség, kedvesség. A szeretet és a keménység célt ér.

Helen Keller (Hallie Kate Eisenberg) halmozottan hátrányos lány, akit kezelhetetlen állapota miatt szülei teljesen elzárnak a külvilágtól.

Helen csupán dührohamaival képes kommunikálni és ezért szülei már az intézeti elhelyezésén gondolkoznak. Ekkor lép be az életükbe Anne Sullivan (Alison Elliott), a gyengén látó tanárnő, akiben megvan a beleérző képesség és a türelem kellő elegye, hogy Helent visszahozza ebbe a világba.

A szülők eleinte ellenzik a tanárnő módszereit, ám hamarosan meglepve tapasztalják a bámulatos eredményt.

(a leírás a port.hu oldalról)

Nagyon megindító élet és film.

Keleti nyugalom - Marigold Hotel

Keleti nyugalom - Marigold Hotel

Igazi, valós Indiát ismerhetünk meg a filmen keresztül. Színek, zajok, illatok, fűszerek, spiritualitás, ...

Egy biztos: Sonny Kapoor (Dev Patel) nem szállodaigazgatónak született, de a Marigold Hotel valahogy mégis működik: idősödő angol lakói megszerették az örök rendetlenséget és felfordulást; élvezik mindazt, ami Dzsaipurban annyira más, mint otthon Angliában volt. De most Sonny házasodni készül: hamarosan elveszi élete nagy szerelmét, Sunainát.

A kis herceg (2015)

A kis herceg (2015)

Felnövünk és elfelejtünk játszani, könnyedebbek lenni, messze kerülünk a kalandoktól és az álmoktól. Lehet ezen változtatni?

A felnőtté válás nem egyszerű, ezért a főszereplő kislány anyukája, egy rangos iskolába íratja be őt.
Bejutni azonban egyáltalán nem olyan egyszerű, így a lánynak egész nyáron keményen kell tanulnia, hogy bejusson, ami miatt alig marad szabadideje szórakozni.

Egy váratlan pillanatban azonban egy idős bácsika zavarja meg, aki belekezd egy különös mesébe, ami vele esett meg. Még ifjú pilóta korában a Szahara kellős közepén találkozott a Kis Herceggel, és a vele folytatott kalandjairól számol be neki.
Az öreg pilóta bevezeti a kislányt egy olyan mesebeli birodalomba, ahol bármi megtörténhet, ez a Kis Herceg varázslatos világa.
írás helye: http://meselandia.tv/a-kis-herceg-teljes-mese/

Temple Grandin

Temple Grandin

Hogy vagyunk képessek elfogadni a másságot? Meglátjuk e a másság mögött a lehetőséget, az új gondolkodást, és merünk-e ajtót nyitni ennek az újnak?

Dr. Temple Grandin professzor az állattartást segítő eszközök kifejlesztésével szerezte hírnevét. Kevesen tudják, hogy Grandin az autizmus egyik formájában, Asperger-szindrómában szenved.

Hároméves volt, amikor az autizmust diagnosztizálták nála. Az orvosok azt javasolták az anyjának, hogy adja intézetbe. Ám ő inkább nevelőt fogadott, aki fáradságos munkával elérte, hogy Temple beszélni és írni kezdjen.

Miközben a középiskolában a diákok gúnyolódásának céltáblája lett, néhány tanára rájött, hogy a lányt érdeklik az állatok.

Az egyetemen pszichológiát és zoológiát tanult, majd ledoktorált, és a nagyüzemi állattartás szakértője lett.

(a leírás a port.hu oldalról)

A tibeti halottaskönyv, I. A halál, mint életmód, II. Végtelen szabadság

A tibeti halottaskönyv, I. A halál, mint életmód, II. Végtelen szabadság

Élet, halál, halál utáni lét, majd ismét élet. Aki ismeri és életébe beépíti ezen körforgás más minőségű életet élhet.

A Tibeti Halottaskönyv a tibeti irodalom legismertebb alkotása.  Aki a Bardo Tödolt nem ismeri, nem ismeri a helyes meghalás tudományát.

Részletek a filmszövegből:

A Tibeti Halottaskönyv leírása szerint a haldoklás és a halál utáni állapot állandóan választási lehetőségeket kínál. Vagy belekövesedünk kötődéseinkbe és félelmeinkbe, vagy felismerjük valódi természetünk szabadságát. A Tibeti Halottaskönyv arra tanít minket, hogy ez a lehetőség életünk minden percében nyitva áll.

A Lét tündöklő folyamának se kezdete, se vége nincs; csak mi, emberek vetítjük (ki) rá az élet és a halál, az öröm és a rémület, az istenek és a démonok képeit.

A haldoklás bardója a testi hanyatlással kezdődik, és addig tart, amíg a tudat el nem válik tőle. Amig élünk, négy elem: a föld, a víz, a tűz és a szél támasztja alá a tudatunkat, és ezek szabják meg észlelésünket. Haldoklás közben ezek az elemek sorra egymásba olvadnak, és végül, amikor a hétköznapok minden leple szertefoszlik, láthatóvá válik a tudat közvetlen valósága.

“Cering Szönam! Azért jöttünk, hogy segítsünk. Cering Szönam! Figyelj most jól! Cering Szönam, ütött a halálod órája! Ne félj! Most, hogy haldokolsz, tested alkotóelemei egymásba enyésznek. Úgy érzed, mintha hegyek közt préselődnél, mintha hullámokon hánykolódnál, mintha tűz emésztene, mintha erős szél sodorna el. Ez a haldoklás bardója. Itt az idő, hogy felismerd a saját természeted! Ne rémülj meg!”

“Ez a világ szilárdnak, tartósnak tűnik, pedig valójában nincs benne semmi maradandó. Az élet, akárcsak a víz, a hó és a jég, állandóan változik, alakot vált.” – tanítja Pema Csödren.

(a leírás a port.hu oldalról)

A pityergő teve

A pityergő teve

Hogyan gyógyíjta meg a zene a lelkileg sérült tevét?

Egy nyár a Góbi sivatagban, Mongólia déli részén. Egy nomád család segédkezik a tevék születésénél. Az egyiknél komoly nehézségekbe ütközik a kicsi világrahozása. Miután mégis megszületik a kis tevebébi, anyja nem akar tudomást venni róla, nem eteti, és nem gondozza. A hagyomány szerint, a mongolok ilyenkor hívnak egy hegedűst, hogy játékával elbűvölje a nőstényt, akiben a zene hatására talán újra feltámadnak az anyai ösztönök. Meseszerű, félig dokumentarista, félig megrendezett film, elbűvölő képekkel a sivatagról, lassú tempóval, kevés dialógussal. Megkapó történet távoli vidéken élő emberekről, akik a hagyomány és a modernitás között keresik a helyüket.

A film elsősorban a mongóliai nomádok életét mutatja be, bizonyos részekben azonban fény derül az ulánbátori városlakók életének körülményeire is, ami a rendszerváltás utáni változásokat láttatja. Mongóliában a népesség fele ma már városokban él, ahol a globalizáció hatásai – előnyök és hátrányok – egyre nyilvánvalóbbak.

(a leírás a port.hu oldalról)

Veszélyes vágy

Veszélyes vágy

Carl Gustav Jung élete, munkássága, kapcsolata Sigmund Freuddal. Ez a film a diákoknak kötelező.

Carl Gustav Jung feltörekvő pszichiáter, a mentora Sigmund Freud. Jung beszédkúrával, azaz pszichoanalízissel kísérletezik az egyik betegén.

A tizennyolc éves, gyönyörű orosz lány, Sabrina felkavarja a mester és tanítványa kapcsolatát. A lány hisztéria jegyeit mutatja, ami a gyermekkorára vezethető vissza, amikor az apja bántalmazta és megalázta.

Mindez alátámasztja Freud elméletét a szexualitás és az érzelmi zavarok összefüggéséről. Jung azonban másként látja a kérdést.

A helyzetet bonyolítja egy züllött kliens, Otto Gross felbukkanása.

(a leírás a port.hu oldalról)

Ingyenes Spirituális Mini Tréning

Ha érdeklődsz a spirituális fejlődés iránt, ismerd meg az Omniverzum Szabadegyetem tanításait.

Le kell lépnünk a több tízezer éve taposott, jól bejáratott utunkról, és egy totálisan Új Úton kell elindulni.

Kérd INGYENES email programunkat és bemutatjuk az ÚT első néhány lépését >>>

KÉPZÉSEK

Szolgáltatásaink

Ha kedvet kaptál a spirituális fejlődéshez, válassz képzéseink közül és fejleszd tudásodat, fejleszd Önmagad.

Személyes képzéseink mellett távoktatás formában és online tanfolyamainkon is tanulhatsz.

Személyes képzéseink

Ismerd meg az Omniverzum Szabadegyetem képzéseit, válassz különböző személyes képzéseink közül.

Távoktatás képzéseink

Otthonodból, saját időbeosztásod szerint is elvégezheted az Omniverzum Szabadegyetem képzéseit.

Online tanfolyamok

Rövidebb, online kurzusainkon egy-egy spirituális részterületet sajátíthatsz el, kényelmesen, otthonodból.

Lépj velünk kapcsolatba

5 + 12 =

Telefon

+36-20/333-6475

Domokos Erzsébet

Cím

Omniverzum Szabadegyetem
Budapest XIII. kerület, Váci út 4.
2 emelet 5.
82-es kapucsengő

mini-spiri-trening

Köszönjük, hogy igényelted Spiri-mini-tréningünket

mini-spiri-trening

Köszönjük, hogy érdeklődsz irántunk