+36-20-333-6475 info@omniverzum.hu
Oldal kiválasztása

A Bach-virágesszenciák használata egy szelíd gyógymód, melynek atyja Dr. Edward Bach (1886 – 1936) angol orvos volt.

Célul tűzte ki magának, hogy egy bárki számára elérhető, alkalmazható, egyszerű gyógymódot hozzon létre. Elgondolásának az alapja a Személyiség-Lélek-Szellem hármassága volt. Megfigyelései során azt tapasztalta, hogy a betegségek alapja az, hogy a személyiség nem hallgat a belső hangjára, felborult az ember fenti hármasságának az egyensúlya.

Bach doktor mindig is a segítői pályán akart dolgozni és egy fájdalommentes gyógyító eljárás létrehozását tűzte ki célul. Annak szentelte az életét, hogy megalkosson egy szelíd, emberséges és legfőképpen fájdalommentes módszert. Megfigyelései során rájött, hogy a betegség kezelésénél mennyire fontos a beteg személyisége, életfelfogása, érzelmei.

Az általa kidolgozott módszer lényege, hogy a betegségek alapja lelki okokra vezethető vissza.

Bach doktor arra jutott, hogy a gyógyulás kulcsa a saját kezünkben van.

Írása erről Gyógyítsd tenmagad címmel jelent meg 1931-ben, melyben közérthető formában írta le tapasztalatait.

„A betegség nem kegyetlenség, nem is büntetés, hanem egyfajta korrekció. A lélek eszköze, amellyel rámutat hibáinkra, hogy visszatartson a nagyobb tévedések elkövetésétől, megakadályozza, hogy további kárt okozzunk, és visszavezessen az igazság és fény útjára, amelyről soha nem kellett volna letérnünk.”
(Scheffer Mechthild: Az eredeti Bach-virágterápia 22. oldal)

„A gyógyulásnak bensőnkből kell jönnie, azáltal, hogy hibáinkat elismerjük és helyesbítjük, míg lényünket harmóniában ráhangoljuk az isteni tervre.”
(Scheffer Mechthild: Az eredeti Bach-virágterápia 26. oldal)

A Bach-virágesszenciák betegségek megelőzésére is használhatóak, mikor még testi tünetek nincsenek, valamint fennálló tünetek esetén is biztonsággal alkalmazhatóak. Természetesen a hagyományos orvosi ellátást nem helyettesíti, orvosi gyakorlatnak nem minősül.

Ami a holisztikus szemléletű segítőszakmában népszerűvé tette, az az, hogy az önismeret fejlesztésére is segítségünkre lehet, sok más hasznos módszer mellett.

A fentiek figyelembevételével a virágesszenciák az élet többféle területén is alkalmazhatóak:

 

 • lelki egészség fenntartására és/vagy helyreállítására
 • lelki stresszhelyzetek és krízisek kezelésére
 • testi, lelki betegségek kiegészítő kezelésére
 • alkati sajátosságok felismerésére, valamint támogatására.

Bach-virágesszenciák:

 • Nem tartalmaznak hatóanyagot, csak információt, hasonlóképpen a homeopátiás készítményekhez.
 • Magasabb rendből származnak és mindegyikük bizonyos fajta lelki princípiumot képvisel, mint például őszinteség vagy felelősség.
 • Összesen 38 féle virágesszencia van.

Dr. Edward Bach által felfedezett valamennyi lelki potenciál az emberi lélek erénye, azonban, ha a lélek terve és a személyiség akarata között eltérés adódik, az negatív reakciómintában (düh, harag, csalódottság) mutatkozhat meg. Ebben az esetben a virágesszenciák alkalmazása helyrehozhatja az eltérést és harmonikussá válhat a páciens működése.

A Bach-virágesszenciáknak nincsen mellékhatásuk és tökéletes kiegészítőik lehetnek más módszereknek is.

Miért is szimpatikus számomra a Bach-virágok módszere?

Már 2000-ben is igyekeztem természetes gyógymódokat alkalmazni saját életemben, így például vizsgaidőszakokban a stressz kezelésére illóolajokat használtam.

Majd 2003-ban megszületett a lányom, aki nagyon sokat volt beteg és az ő gyógyításában is előszeretettel alkalmaztam az illóolajok gyógyhatásait, valamint a gyógynövényeket teák formájában, majd később a homeopátiás szerekkel is megismerkedtem.

2008-ban, mikor a fiam megszületett, már egész gyakorlott voltam a természetes alapú, alternatív termékek használatában. Jelenleg is előnyben részesítem a homeopátiás és természetgyógyászati termékeket, amennyiben van rá mód.

Így mikor a Bach-virágokról tanultam, azonnal tudtam, hogy egy számomra teljes mértékig befogadható, természetes módszerről van szó, mely szívemnek kedves módon az EMBER egészét veszi alapul.

Régóta hiszem, hogy a betegségek, illetve a testi tünetek mögött mindig lelki okok húzódnak meg és igyekszem így rátekinteni egy adott problémára. Remek lehetőségnek tartom, hogy az olyan esetekben, mikor kiesünk az egység állapotából, vagy rá akarunk látni jelen helyzetünkre, elővehetjük a Bach-virág kártyákat és elmélyedhetünk önmagunkban és kaphatunk egy másfajta rálátást az aktuális helyzetre.

A megfelelő képzettséggel és kompetenciával rendelkező tanácsadók a virágesszenciákból egyéni keverékeket készítenek a kliens számára, melyet meg kell, hogy előzzön egy egyéni beszélgetés, akár kártyahúzással egybekötve.

Felnőtteknek naponta 4 * 4 vagy 3 * 3 csepp ajánlott, míg gyermekeknek 3 * 1-2 csepp ajánlott, illetve 3 év alatt 3 * 1 csepp.

Lehet alkalmazni vízbe rakva vagy szájba cseppentve, lehet krémbe, fürdővízbe vagy borogatásnál használni. Fontos, hogy nyílt sebre nem tesszük.

Van egy keverék, mely készen kapható gyógynövényboltokban, ez az S.O.S. csepp (elsősegély csepp, Rescue).

Különlegessége abban áll, hogy valamennyi személyiségtípus esetében hatásos lehet. Valójában egy 5 virágból elkészített keverék, mely váratlan, hirtelen, megterhelő helyzetekben, eseményeknél azonnali segítség lehet, mint például baleset, állásinterjú, veszteség, vizsgadrukk. A bevételét követően, szinte azonnal kifejti hatását és aktiválja a test öngyógyító képességét:

 • a testi – lelki feszültséget tudja enyhíteni

 • képes érzelmileg stabilizálni

 • bevehető alkalmanként is

 • állatok és növények esetében is alkalmazható

 • külsőleg lehet például borogatásban, krémben, fürdővízben alkalmazni

 • fájdalmakat is meg lehet vele előzni, mint például migrén, menstruációs fájdalom

 • eszméletvesztés esetén száj szélére vagy az orr és száj közötti területre lehet kenni

Dr. Edward Bach egy csodálatos módszert dolgozott ki, mely a felgyorsult világunkban és a rohanó mindennapjainkban segítséget tud nyújtani a lelki folyamatainkban.

Bach-virág kártyahúzással egybekötött egyéni konzultációra, segítő beszélgetésre várlak szeretettel, melyre jelentkezni az alábbi elérhetőségeimen van lehetőség:

Telefon:+36-30-542-1544

Email: evi750310@gmail.com

Szép napot kívánok:
Fitos-György Éva
(
Spirituális Lélekgyógyász, metamorf masszőr, amatőr versíró)

 

Felhasznált irodalom, nem szó szerinti módon:

Omniverzum Szabadegyetem tanári kara: Bach-virágterápia jegyzet 3. oldal

Szabó N. – Dr. Várhelyi G. (2006). Bach-virágterápia a mindennapokban 11-12. oldal

 

Ha megérintett ez a kis történet olvass tovább. Itt kérheted 3 részes ingyenes „Spiri-mini-tréningünket” amiben bemutatjuk az Omniverzum Szabadegyetem módszereit, majd rendszeresen küldünk léleképítő, önismeret fejlesztő tartalmakat.

ITT Kérheted INGYENES mini tréningünket >>>

KÉPZÉSEK

Szolgáltatásaink

Személyes képzéseink

Ismerd meg az Omniverzum Szabadegyetem képzéseit, válassz személyes képzéseink közül.

Távoktatás képzéseink

Otthonodból, saját időbeosztásod szerint is elvégezheted az Omniverzum Szabadegyetem képzéseit.

Online tanfolyamok

Rövidebb, online kurzusainkon egy-egy spirituális részterületet sajátíthatsz el, akár otthonodból.

Köszönjük, hogy igényelted Önismereti program tájékoztatónkat