+36-20-333-6475 info@omniverzum.hu
Oldal kiválasztása

21 lépéses Önismereti Tréning * 13. lépés

Üdvözöllek a 13. lépésnél!

 A korábban megismert mese nagyon jól ábrázolja, milyen támogatást kaphatunk, ha cselekvők, aktívak és nyitottak vagyunk. Illetve azt is felvázolta, hogy milyen káros lehet, ha dölyfösek, lusták és válogatósak vagyunk.

Ma felhasználva előző lépéseinket, azon dolgozunk majd, hogy kiépíts egy új, jó szokást.

 

13. lépés – Itt a vége, válassz mást!

A mindennapok szintjén rengeteg szokásunk, berögzült cselekvésünk van, amit szoktunk napi rutinnak is nevezni. Ezen tevékenységek között van olyan, ami segít, épít és táplál, és van olyan is, ami hátráltat, lassít vagy épp egészségünkre hat negatívan. Mai lépésünk célja, hogy feltérképezd a mindennapjaid rutinját, és búcsút ints egy rossz szokásodnak.

A 13 egy érdekes szám, melyet manapság inkább szerencsétlennek tartunk a babonák miatt. Azonban a 13-as számnak egy érdekes szimbolikus jelentése van: az, hogy ez a szimbolikus Halál hordozója. A Tarot-ban a Halál lapja, míg a számszimbolikában az elmúlás, lezárás minőségét kötik hozzá.

Mai lépésünkben felhasználjuk a 13-as lépés lezárást segítő erejét, az Erőállatoddal való pozitív kapcsolatot, és a legutóbbi mese szimbolikus üzenetét.

A nap feladata: Önismeret és egy új választás.

A mai feladat első lépése, hogy figyeld meg a napodat, milyen szokások, rutin tölti ki az idődet. Tekintsd át, mit szoktál csinálni egy átlagos napon. Figyeld meg, milyen negatív tevékenységek vannak a napodban, amikről tudod, hogy nem építenek, de megszokásból ragaszkodsz hozzájuk. Esetleg sokat kávézol, dohányzol, telefonozol vagy csacsogsz másokkal?

Térképezd fel egy napod, és válassz ki egy olyan rossz szokást, amiről már rég szeretnél lemondani, csak eddig nem voltál eléggé határozott ebben.

Jelöld ki, melyik az a napi rutin, amit mostantól kiiktatsz az életedből.

Ha megvan, akkor vizsgáld meg magadban, hogy ez a rutin milyen célból van jelen az életedben? Mi az, amit ad neked azáltal, hogy a napod részét képezi?
Esetleg egy kis szünetet nyersz vele? Vagy magaddal töltött időt? Esetleg pozitív érzéseket ad neked? Vagy emeli az önértékelésedet?
Bármi legyen is az, biztos, hogy van olyan pozitív hozadéka számodra, ami miatt ragaszkodsz hozzá.

Ha megvan, mi ez a pozitív hatás, akkor kicsit elmélkedj el azon, mi lehetne az a tevékenység, ami sokkal inkább építene téged, és mégis megadná ugyanezt a pozitív hatást. Légy nyitott és kreatív, bármi lehet az, csak neked legyen pozitívabb és könnyen megvalósítható.

Vegyünk egy példát:
Reggel, ébredés után iszol egy kávét és elszívsz mellé egy cigarettát. Tudod, hogy ez nem egészséges szokás, de így van ez évek óta. Vajon mit ad neked ez a rítus? Milyen pluszt hordoz magában, ami miatt ragaszkodsz hozzá?
Esetleg segít összeszedni a gondolataidat? Vagy időt ad neked az ébredésre, az egyedüllétre, a napra való felkészülésre? Vagy más, fizikális előnye van?
Bármi legyen is az, biztos, hogy van más olyan, kevésbé káros tevékenység, amire ezt lecserélheted.

Ugyanis egy szokást a legkönnyebb úgy elhagyni, ha egy másikat, egy kevésbé rosszabbat választunk helyette.

Most tehát válassz egy új szokást, amire lecseréled a kiválasztott régi rutint. Legyen ez az új könnyen megoldható, általad is elfogadott, beépíthető a mindennapjaidba, és olyan, amihez nem kell hetekig készülnöd vagy tanulnod valamit. Lehetőleg olyat válassz, ami itt és most már elérhető számodra.

A példánknál maradva, mivel is lehetne kicserélni a reggeli kávé-cigi kombót?
– Mondjuk egy reggeli napüdvözlet szertartással, amiben köszöntöd az új napot, és tudatosan felkészülsz az előtted álló napra. Vannak ilyen gyakorlatok a jógában, a tai chi rendszerében és az Integrál szemlélet című könyvben is. Pár percesek, és energiával telítenek egész napra.
– Vagy esetleg lehetne tudatosan lélegezni pár percig. Ehhez nem kell új ismeret, csak leülni, a szíved középpontjára és a légzésedre koncentrálni.
– Ha fizikálisan segít elindulni, akkor le lehetne cserélni mondjuk egy pohár gyümölcslé tudatos elfogyasztására, miközben arra gondolsz, hogy ezzel ugyanazt a hatást éred el.

Bármi legyen is az, amire lecseréled a régi rutint, tudatosítsd magadban, hogy ugyanazt a hatást éred el az új szokással, csak egy sokkal egészségesebb, építőbb módon teszed azt.

Használd bátran a váltáshoz Erőállatod erejét. Hívd segítségül, hogy támogasson, amikor visszatérnél a régi szokáshoz. Vagy gondolj a mese lusta lányára, aki a rossz szokások miatt járt pórul. És hívd segítségül a feladat számában rejlő erőt, a 13-as szám lezárást segítő dinamikáit.

 

Légy bátor és kitartó, ehhez több kell, mint egy nap, de ha legalább 21 napig végzed az új szokást, azzal már be is építed az életedbe az új mintát!

Ha úgy érzed, hogy nem vagy elég kreatív, írj nekünk bátran, és segítünk új szokást találni!

Mindennapos esti gyakorlatok:

1. Foglald össze magadnak néhány mondatban, hogy mit kaptál az adott naptól.

2. Írj le 5 dolgot, amiért hálás vagy.

Kalandos felfedezést és újítást kívánunk!

 

Tartsd észben: már csak 8 lépésen keresztül kisérünk a tudatos fejlődésben!

Domokos Erzsébet

KÉPZÉSEK

Szolgáltatásaink

Személyes képzéseink

Ismerd meg az Omniverzum Szabadegyetem képzéseit, válassz személyes képzéseink közül.

Távoktatás képzéseink

Otthonodból, saját időbeosztásod szerint is elvégezheted az Omniverzum Szabadegyetem képzéseit.

Online tanfolyamok

Rövidebb, online kurzusainkon egy-egy spirituális részterületet sajátíthatsz el, kényelmesen, otthonodból.

Köszönjük, hogy igényelted Önismereti program tájékoztatónkat