+36-20-333-6475 info@omniverzum.hu
Oldal kiválasztása

21 lépéses Önismereti Tréning * 3. lépés

Üdvözöllek!

A 2. lépés segítségével az aktív csendet élhetted meg. Reményeim szerint voltak a gyakorlat által olyan pillanatok, melyek inspirálóan hatottak rád, és el tudtál mélyülni önmagadban. Ma ezen alapokra építkezve összekapcsolódunk saját bensőnkkel, és megjelenítjük mindazt, amit ott találunk.

3. lépés – A bensőm Mandalája

Az előző lépés által megfigyelhetted az állandóan benned és körülötted zajló hangokat, a kommunikáció szükségességét és egyfajta feleslegességét. Ma arra törekszünk, hogy aktívan, fizikai cselekvés segítségével fejezzük ki bensőnket és a benne található érzéseket, színeket, formákat.

Amikor jelen vagyunk a világban fontos, hogy a kapcsolat bensőnkkel, Lelkünkkel állandó legyen. Akkor tudunk valódi, önkiteljesítő életet élni, ha képesek vagyunk Lelkünkkel összekapcsolódva élni és cselekedni. Ilyenkor a figyelmünk fókusza befelé irányul. Nem az érzelmek és gondolatok kavalkádjára, hanem arra, aki mindezek mögött figyel, és akik valójában vagyunk.

Szóval figyelünk önmagunk mély, letisztult részére, és engedjük, hogy sugallatokat küldjön felénk. Ezeket mi befogadjuk, engedjük hogy átjárja személyiségünket, és ezáltal megengedjük Lelkünknek, hogy megszínesítse, irányítsa életünket ezen intuitív jelzésekkel és késztetésekkel.

Így válik egy csodás tánccá, ahogy a belső tartalmakat kint, a fizikai világban megjelenítjük. Ma, ennek egy formáját élheted át a napi gyakorlattal.

A nap feladata: Ki vagyok én belül? – Mandala készítése

A mai nap gyakorlata egy alkotás, konkrétan egy saját kézzel megrajzolt, megfestett mandala elkészítése lesz.

A Mandala jelentése középpont, kör. Egy olyan szent tér, megalkothatsz bármiből, és a teljességet jeleníted meg vele. Ez a tér erőt ad, sugároz, egységbe rendez, összeszervez. A természetben – virágok, pókháló, fa keresztmetszete, stb. – és az építészetben is rengeteg mandalát találhatunk (rózsaablak).
A mandala alkotásával mi magunk is egységbe rendeződünk. Kifejeződik valami egy olyan szimbólumban, mely tág kereteket ad, de mégis segít, hogy „rendet rakjunk” önmagunkban.
Rengeteg fajtája van a mandalának, ha szeretnél látni párat, nézz körül kicsit az interneten.

A mai napunk feladata egy saját kezű mandala megalkotása lesz. Szeretném felhívni a figyelmed újra, hogy az alkotásokhoz nem kell művészi előképzettség vagy éppen rajztudás. Mindössze a lelkesedésedre, elszántságodra és a türelmedre van szükség . Választhatsz, hogy vízfestékkel vagy színes ceruzával, vagy bármilyen más eszközzel készíted el a mai mandaládat. A lényeg, hogy merd kifejezni, ami benned van. Ne törekedj a belső képek 100%-os megjelenítésére, és ne bátortalanítson el, ha nem ugyanaz kerül a papírra, mint amit a belső képeken láttál. Az alkotási folyamat során összekapcsolódunk az eszközzel, és létrehozunk valamit együtt. Ahhoz hasonlóan, ahogy az életünket megalkotja a személyiség és a Lélek közös munkája.

Az alkotás folyamata:

– Teremts magad körül nyugodt, harmonikus légkört. Ha tudsz, gyújts gyertyát, és tegyél fel valamilyen kellemes, lágy zenét. (Választhatsz valami klasszikusat vagy egy meditációs zenét. A lényeg, hogy ne szöveges legyen.)
– Vedd elő az eszközöket, amit választottál. Javaslom, hogy vízfestékkel vagy krétával alkoss (ha van), ezek az eszközök jobban támogatják a belső tartalmak megjelenítését.
– Helyezkedj el kényelmesen, hunyd le a szemed, és vegyél pár mély lélegzetet. Miközben lélegzel, koncentrálj önmagadra, fókuszálj bensődre, a szíved területére.
– Amikor úgy érzed, hogy kellemesen ellazultál, akkor tedd fel magadnak a kérdést: Ki vagyok én? Mi van most bennem önmagammal kapcsolatban?
– Most figyeld a kérdésre benned megjelenő válaszokat. Figyelj a színekre, hangokra, az érzésre és hangulatra, ami megszületik benned. Ha formákat látsz, próbáld meg azoknak is a hangulatát megragadni.
– Amikor befogadtad mindazt, ami benned a kérdések hatására megszületett, nyisd ki a szemed, és kezdj el alkotni! Alkoss egy mandalát, ami azt tükrözi, aminek és amilyennek most lényed legmélyén érzed magad.
Engedd meg magadnak az intuitív munkát. Ne görcsölj azon, hogy esetleg nem ugyanazt a képet adod vissza, mint amit magadban láttál. Hagyd, hogy a kezed és az ecset együtt létrehozzon valamit, ami most a legjobban kifejezi mindazt, aki vagy!

Amikor befejezted, tedd félre, hogy tudjon száradni a festék. Ha esetleg felbukkant a befelé fordulás vagy alkotás közben valamilyen gondolat benned, írd le, hogy tudj vele később is dolgozni.

 

Jó alkotást kívánunk, lefekvés előtt pedig végezd el az esti gyakorlatokat!

Mindennapos esti gyakorlatok:

1. Foglald össze magadnak néhány mondatban, hogy mit kaptál az adott naptól.
Írd le, mit éltél át aznap, milyen tapasztalatokkal, felismerésekkel gazdagodtál a napi feladat által. Ha volt olyan meglátásod, ami egy elhatározássá, döntéssé alakult, írd le azt is. Ez Neked fontos, hiszen sokszor az egonk hajlamos elfeledtetni velünk a felismeréseket. De ha leírjuk, hónapok múlva is emlékezni fogunk rá.

2. Írj le 5 dolgot, amiért hálás vagy.
Fontos, hogy amit egyszer már leírtál, azt többet nem írhatod le! Ez a szabály segít, hogy egyre több és több értékes dolgot fedezzünk fel az életünkben. Ne csalj, magadnak adsz azzal, ha megtanulod értékelni az életed minden építőelemét és mozzanatát.

Ezt a két gyakorlatot végezd el lefekvés előtt. Akár azt is lehet, hogy már az ágyban fekve írod össze ezeket, ezzel is tudatosan lezárva a napot.

Jó gyakorlást kívánunk! Hamarosan érkezik a következő feladat!

Tartsd észben: már csak 18 lépésen keresztül kisérünk a tudatos fejlődésben!

 

KÉPZÉSEK

Szolgáltatásaink

Személyes képzéseink

Ismerd meg az Omniverzum Szabadegyetem képzéseit, válassz személyes képzéseink közül.

Távoktatás képzéseink

Otthonodból, saját időbeosztásod szerint is elvégezheted az Omniverzum Szabadegyetem képzéseit.

Online tanfolyamok

Rövidebb, online kurzusainkon egy-egy spirituális részterületet sajátíthatsz el, kényelmesen, otthonodból.

Köszönjük, hogy igényelted Önismereti program tájékoztatónkat